We gaan naar Afghanistan, deel 3

January 12, 2006

Morgen valt de beslissing voor het kabinet. Komt het besluit om troepen te sturen naar Afghanistan er nu wel of niet? D’66 zette de boel al eerder op scherp bij monde van Bert Bakker die in de Elsevier ferme taal liet klinken. Als het kabinet instemt dan trekken wij de stekker eruit. Vandaag liet Dittrich echter al doorschemeren dat het alles toch iets genuanceerder ligt. Bakker bond in en het is nu de vraag of de D’66-ministers morgen ‘om’ gaan. Brinkhorst zou voor een eventuele missie zijn, de ogen zijn gericht op Pechtold.

De houding van D’66 is begrijpelijk. De kleinste regeringspartij heeft al veel water bij de wijn moeten doen. Zo kwam de gekozen burgemeester er niet (althans niet voor 2010), werd het referendumvoorstel van de baan geschoven en verwees Balkenende de voorstellen voor een nieuw kiesstelsel naar de prullenbak. Als de partij niet teveel gezichtsverlies wil lijden, is een rechte rug over dit onderwerp noodzakelijk. Immers, de verkiezingen zijn er volgend jaar al weer en de partij staat al maanden lang op verlies in de peilingen. Of de houding van de partij ook daadwerkelijk tot electoraal gewin zal leiden is de vraag, maar vreemd is de opstelling van de partij allerminst.

Daarnaast heeft de ‘new kid on the block’ Pechtold de troefkaart in handen. Hij is de sleutel voor het kabinet om het voorstel er doorheen te krijgen. Hij zal dit maar wat graag uitspelen en zich zo willen profileren als de D’66-er die wel wat gedaan krijgt.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: