Met wie wil Wouter Bos regeren?

January 3, 2006

Dat is de vraag waar de media zich tijdens het kerstreces mee bezighouden. Inmiddels probeert Bos angstvallig alle schijn te vermijden dat hij (en zijn adviseurs) al een keuze hebben gemaakt. 
Jan Marijnissen gaf vorige week al een voorzet, in Trouw meldde hij dat Bos niet op een links blok zit te wachten en Bos ‘bevestigde’ dat zelf in De Telegraaf van afgelopen zaterdag. Hij gaf aan dat hij zoekt naar een coalitie met breed draagvlak en dat bij voorkeur bestaat uit twee partijen. Bos krabbelde in de dagen erna terug door te benadrukken dat hij helemaal niet zit  te wachten op het huidige CDA. Maar met het interview heeft hij eigenlijk alles al gezegd.
 
Een coalitie PvdA en CDA scoort hoger in de peilingen dan een linkse coalitie, waarmee wordt voldaan aan zowel de voorwaarde draagvlak als de samenstelling van een regering bestaande uit niet meer dan twee partijen. Daarnaast zal het afstemmen van een regeerakkoord met het CDA sneller en beter worden uitgevoerd dan in het geval van een linkse alliantie. Daarvoor zijn op sommige punten de verschillen te groot. Ook moet er dan met één partij meer worden onderhandeld.
 
Dat Bos niet met huidige CDA met Balkenende en De Geus zegt te willen regeren is makkelijk geroepen. Balkenende zal bij een eventuele coalitie met de PvdA (met wie kan het CDA anders blijven regeren?) niet als minister dienen onder Bos die premier wordt. En of De Geus aanblijft?
 
Wouter heeft zijn keuze al gemaakt. Wat het nu nog spannend maakt, hoeveel zetels de coalitie zal krijgen en hoe lang het duurt voor er een regeerakkoord wordt gepresenteerd.
 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: